Bildanalys-Ann-Marie!



Motiveringen lyder: ”Perspektivet och den grafiska enkelheten styr betraktarens uppmärksamhet mot den obehagliga sanningen Bilden är både brutal och utlämnande. Terrorn är inte längre ett hot mot Sverige – den är ett faktum.”

Teknik
Det är ett foto. Den kan användas som en repotage foto. Den som har gjort fotot är Peter Wixtröm. Bilden är verklighetsbaserad. Det var en man som hade självmords bombat sig själv i Stockholm. Den är skapad i drottningsgatan i Stockholm det var i december 2011. Bilden är ganska ljus och ganska stor. Den är fågenpespektiv det vill säga att bilden är tagen uppifrån. Nej bilden är inte manipulerad för att den är verklighetsbaserad.

Innehåll
Bilden föreställer när en man självmords bombar sig själv. Jag ser en död man som ligger på marken med ganka mycket blod runt omkring sig. En död man lägger jag märke till först. Det som fokuseras och framhävs i bilden är ju den döda mannen. Detaljerna är ljuset och blodet som jag lägger märke till. Det som inte är trevligt är att det ligger en död man med massa blod omkring sig. Hur jag påverkas av bilden är att det ligger en död man. Det är aldrig trevligt att se döda människor. Det händer ju typ ingenting i mitten ligger det bara en död man. Det finns en död man och det finns kringstöda föremål som troligen tillhör bombaren. Det är en man runt 30-40 år gammal. Det är förgrund. Hur det ser ut är en död man som bara ligger helt stilla. han har vanliga svarta byxor. En vit tröja och en svart jacka men med de har blod och brännmärken. Nej, det är bara fokus på mannen. De symboler jag hittar är att en man har självmordbombat sig och det han symboliserar tror jag är av religösa anledningar. Men jag vet inte exakt vad det är. Jag tror att symbolerna är med för att han misslyckades med att döda människorna i Stockholm, Sveriges huvudstad. För om han hade lyckats så hade många människor dött men det gjorde han inte som tur var.. Som tillexempel: Anders Behring Breivik han dödade ju drygt åttio personer i Oslo (Utöya) och bombdådet i Oslo.

Värderingar

Jag tycker att det är bra nu när han är död så han inte kan skada personer men det finns ju massa andra. Och det är onördigt att döda massa oskyldiga personer. Bildens stämning uttrycker sorg för att han är död och att han ville ju döda massa andra människor. Jag påverkas inte så mycket av bilden det hade varit värre om det hade varit barn eller massa folk för vad har dem gjort för att  förtjäna döden?  Men det var bara en person som ville döda folk så då förtjänar han att vara död. Det finns bara en person. Jag tror att han tänker varför han misslyckade av att döda de personerna han ville skulle dö. Men det var han som dog. Han kanske känner ilska. Det är det jag tror för det var ju hans mål av att döda personer. Det som hände var att det var en person som ville döda massa folk i Stockholm. Han försökt bomba dem men misslyckades och bombade sig själv. De som kommer att hända är att vi som bor i Sverige inte känner oss trygga längre för det var det första terrorist brottet någon hade gjort mot Sverige. Vilka förger det finns i bilden är svart, rött, beige, vit och lite gult. Ljudet är smällar efter bomben som sprängdes och en stor tysnad efter bomben. Ja bilden verkar trovärdig för att det är blod, aska av bomben och en man ligger död där på marken. Det jag tror fotografen syfte är att det var det första bombdådet i Sverige så det är nog syftet. Ja bilden hör ihop med en text . Ja det finns en bildtext. Den förklarar bara vad bilden visar.

Kopplingar

Vilka likheter det finns i en annan bild jag valde var att det var ett annat bombdåd i Oslo. Men skillnaden var att det dog folk där och det gjorde det inte här i Sverige. Och han som gjorde bombdådet dog inte det gjorde han i Sverige. Det bilden är typisk är att det har börjat blir väldigt många som självmordsbombar sig själva. För fr i tiden så fanns det inte självmordsbombare. Det började 2001 i New York.

Av: Ann-Marie!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0