Inför skoluniform i Svenska skolor!

Man borde införa skoluniform i de svenska skolorna för det är väldigt stötande att se elever med hängande byxor och urringade tröjor.
Skoluniformerna gör så att eleverna ser mer ”rediga” ut eftersom alla skolor som använder skoluniform har sina egna regler för hur skoluniformerna ska se ut. T.ex. tjejer brukar ha urringade tröjor och killar har hängande byxor, men med skoluniformerna så är det omöjligt eftersom tjejerna har skjorta med slips och kjol till knäna. Killarna har tygbyxor och kavaj med slips.

De flesta skolor som använder skoluniform har väldigt strikt disciplin eller regler t.ex. eleverna som stör i skolan är inte välkomna så de straffas hårt, den första gången får de stanna hemma en dag, andra gången får de stanna hemma tre dagar, tredje gången får de stanna hemma en hel vecka och fjärde gången blir de avstängda från skolan. Och det gör så att eleverna som verkligen vill studera och lära sig har den möjligheten utan att bli störd i skolan de andra eleverna som inte är intresserade av att studera.

En skoluniform gör att det är lätt att identifiera en skola eftersom alla har sina egna kännetecken som brukar finnas på kavajen eller slipsen. Och det gör så att t.ex. om några elever gör något olämpligt utanför skolan är det lätt att identifiera vilken skola de går i t.ex. skolka, dricka alkohol etc. på skoltid.

Man ser skillnad på social klass när man använder skoluniform t.ex. kommunalskola eller privatskola. Man ser tillhörigheten av en klass och det gör att det kan förekomma skillnader på utbildning och möjligheter. Risken är att man kan bli behandlad på olika sätt beroende på vilken skola man går på och det bidrar till ett mer segregerat klass samhälle. Det är många som tycker att det är positivt att visa vilken skola man tillhör i. För det säger någonting om din bakgrund. T.ex. vissa vill inte säga om de är rika. De vill hellre visa det med skoluniformen. Det är bra att visa sin tillbehörighet som t.ex. om du går på den dyraste skolan eller någon typ av skola där man måste prestera mycket. Och t.ex. en person som kämpar och pluggar mycket vill såklart visa vad de går för.

Skoluniform marknadsför skolorna och det gör så konkurrensen högs och blir bättre kvalitet. Och man kan välja skola lättare efter sina mål och tillhörighet.

Jag tycker att man borde införa skoluniform i de svenska skolorna för att man får mer ordning i skolan, man behöver inte se elever med hängande byxor och urringade tröjor och ingen behöver känna sig utstöt.

/ Ann-Marie Montes

 


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0